Ismét kormányellenes tüntetés volt Budapesten. Mondjuk ez nem lep meg, mivel 1989 óta, ha jól csal az emlékezetem, nem volt olyan kormány, amelyik ellen ne tüntettek volna tömegek. Amit egy kicsit visszásnak érzek az az, hogy kik voltak ott és miért is tüntettek.

            Tavaly előtt ugye a FIDESZ-KDNP szövetség meg tudta tölteni a Parlament több mint 2/3-át. Teljesen hivatalos, elfogadott, demokratikus választáson, az akkori választási törvénynek megfelelő módon. Valóban ők érték el a legtöbb szavazatot, nem úgy mint 2002-ben az MSZP vs. FIDESZ-MDF, amikor lehetett vitatkozni azon, hogy ki jelölje ki az aktuális miniszterelnököt, mivel a FIDESZ-MDF mind százalékban, mind létszámban nagyobb erőt képviselt, - és egy pártként indult a választásokon - mint az MSZP aki csak az SZDSZ-szel összefogva, de két külön pártként tudott több szavazatot felmutatni. És utólag sem derült ki, hogy a FIDESZ-KDNP hazudott reggel délben meg este mint a mi böszménk és baráti társasága tette 2006-ban. Már csak azért sem derülhetett ki, mivel semmit nem tettek 2002-2010 között a duzzogáson kívül. Valamint a választási programjukban sem tudtak semmit hazudni, vagy ígérni, mert nem volt 2010-ben a FIDESZ-KDNP csapatának hivatalosan kiadott választási programja. Igen egy kicsit furcsa és a mai napig nem értek embereket, hogy tudtak a FIDESZ-re szavazni úgy, hogy nincs semmi, ami alapján később legalább erkölcsi felelősségre lehessen vonni őket. Ennyi erővel inkább szavaztak volna a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra, mert legalább ők ígértek valamit:” Örök élet. Ingyen sör. Adócsökkentés!“ 

            2010. április 25-én úgy döntött a szavazó emberek 52%-a, hogy beülteti a FIDESZ-t a parlamenti székek 68%-ába. Rajta kívül az MSZP 15%-ot, a Jobbik 12%-ot, valamint az LMP 4%-ot foglalhatott el a Parlamentben, Molnár Oszkár független képviselő mellett. Ebben a cikkben nem foglalkoznék a Jobbikkal, mivel tőlük a tüntetésen résztvevők is elhatárolódtak. 

            A 2010-es választások előtt a kormánypártok teljesen megsemmisültek. A mai napig nem tudtak ebből az állapotból felépülni, azon kívül, hogy az SZDSZ támogatói megalkották a választásokra az LMP nevű formációt, ezzel elérve, hogy mégiscsak bekerüljenek a Parlamentbe, mivel a közvélemény-kutatási eredmények alapján erre az esélyük egyenlő volt a nullával. Nagyon elkeseredett harcot kezdtek vívni a választások után, ami valahol érthető, mivel hatalmas pénzektől estek el, mind a képviselők, mind a pártok, egyébiránt a baráti cégek, kapcsolatok is, akik ezek után nem kaptak szeletet a nagy magyar tortából.

           Miután rájöttek a pártok megmaradt, illetve félig elpártolt támogatói, hogy az új kormány nem számít velük, elkezdtek kapkodni, fűhöz-fához rohanni, úgy belföldön, mint külföldön egyaránt és semmi más nem számított, csak, hogy a FIDESZ-t lejárassák. Erre meg is volt minden esélyük, csak a nagy sietségben elfelejtettek valami rendszert vinni a dologba és olyan eszközökhöz nyúltak, amiről egyből kiderült, hogy a legkisebb mértékben sem segíti az országot és csak a hatalomba visszakerülést akarják elérni. Tények nélküli mocskolódásukat könnyen tudta cáfolni a kormány az első időkben, később pedig, részben ennek, részben az előző kormányzásnak köszönhetően a teljesen jogos ésszerű ellenzéki tevékenységüket is kritikával fogadta - a kevés, eleve velük szimpatizáló embereken kívül - szinte mindenki az országban. Ugyanazt a kommunikációt folytatták, ami miatt megbuktak már egyszer. Vagyis kimondunk valami olyat, amit nem lehet máshogy értelmezni és amennyiben rájövünk, hogy hülyeséget tettünk, mondtunk, akkor se csöndben maradunk, hanem kötjük az ebet a karóhoz. Ezek után látványosan megvált egymástól a párt és Gyurcsány „Böszme” Ferenc, azzal a céllal, hogy most megmutatják az embereknek ők kisöpörték az udvart, itt most már rend lesz. Sokat nem vártak az társadalmi visszhangra, mert nagyon gyorsan kiderült, hogy a nyári konyhát azért fenntartották neki és azért oda még beosonhat néha, ha nem marad más. Az LMP-vel jelenleg a legnagyobb baj, hogy nincs egy vezetője, aki ki tud állni az emberek elé és meg tudja győzni, hogy támogassák a céljaikat. Ja, hogy nincsenek konkrét céljaik, az nem baj, mire meglesz a vezető addigra a program is csak elkészül.

           A fentiek miatt az MSZP, a DK és az LMP (SZDSZ) tehát összeállt (együtt maradt) és felkerestek pár régi-új szövetségest, akikben mindössze annyi a közös, hogy utálják a FIDESZ-t (meg a Jobbik-ot). Nézzük meg kit is sikerült összefogni.

 

Magyar Szolidaritás Mozgalom
gepnarancs.hu
Civil Kontroll - EMD
Kék Szalaggal a Demokránciánkért Civil Mozgalom
HAT - Hálózat a Tanszabadságért
Börtön Helyett Lakhatást
Hallgatói Hálózat
Új Szemlélet csoport
Liberális Fiatalok Egyesület (LiFE)
Nyugdíjasok Országos Képviselete
Valódi Demokráciát Most! - Occupy Hungary
ATTAC Magyarország Mozgalom
Magyar Fokhagymafront
Magyar Demokratikus Charta
Méltóságot Mindenkinek Mozgalom
Nyugdíjasok Országos Szövetsége
Civil Akcióegység
Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű Szövetség
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Patriarchátust Ellenzők Társasága
Atlasz Sportegyesület
Baloldali Demokrata Közösség
CIVILEK A SZÉLSŐJOBB ELLEN
"Az nem lehet, hogy..." csoport
Demokratikus Polgári Ellenzék csoport
Kisgazdák Történelmi Szövetsége
PFLAG Egyesület
Újbudai Fiatalok
Neo Drom
C Polisz
SZEMA
4K! Negyedik Köztársaság
Demokratikus Koalíció
Lehet Más a Politika
Magyar Szocialista Párt
MSZDP
SZEM - Szövetség Az Egységes Magyarországért
SZDSZ
Civil Mozgalom
Societas
Magyarországi Munkáspárt 2006
Európai Baloldali Párt (European Left)
Zöld Baloldal
Magyar Racionalista Párt
 

Nem hiszem, hogy a fenti szervezetek közül, akár csak egy is fel tudna mutatni egy kidolgozott, átgondolt kivitelezhető programot. Szép látni ezt a hosszú listát, de ha valaki veszi magának a fáradtságot és utánanéz kik is ők, rájön, hogy egy részükről a mai tüntetésen kívül semmi információ nem található. Egy másik részük még a vicc kategóriát is alig éri el akár mondanivalója miatt, akár az általuk megfogalmazott probléma hivatalosan elfogadóinak létszáma miatt. Természetesen vannak akik viszonylag komolyabb erőt képviselnek civil szervezetként, de még ők is csak egy kis szeletével foglalkoznak a jelenlegi problémáknak.

Elhiszem, hogy nagyon fontos dolog foglalkozni a bűnőzők, a melegek, a cigányok, a zsidók, a nyugdíjasok, a hajléktalanok kérdéseivel. Viszont sokkal fontosabb lenne, hogy ezek a szervezetek összeüljenek először és ezt a sok kisebbségi problémát összerakják a többségi, munkából élő, heteroszexuális, keresztény magyar emberek problémáival, valamint Magyarország, mint a hazánk problémáival, és megpróbálják megtalálni a közös nevezőt. Egész addig amíg ez nem történik meg nincs értelme az utcára vonultatni ezreket, mivel így csak egy gyenge flashmob kísérlet lesz, ami arról szól, szaladjunk oda, kiabáljunk, aztán szaladjunk haza, nehogy megfázzunk a hidegben. Nem hiszem, hogy amikor leülnek beszélgetni, akkor a fentiek bármelyike azt mondaná, hogy rendben én megértem, hogy az általam képviselt problémával nem tudunk most érdemben foglalkozni. Nem hiszem, hogy az előző kormány pártjait ténylegesen foglalkoztatná bármi más mint a hatalomba visszakerülés és végül nem hiszem, hogy a többi civil szervezet, amennyiben elérné azt amit most akar, akkor megköszönné a munkát és megszüntetné magát. Ugyanis vannak az örök elégedetlenkedők, akik nagyon jól kimutatják, hogy milyen borzalmas az élete bizonyos csoportoknak, de ellene nem tesz semmit, csak kiszalad az Operához, vagy egyéb gyülekező pontra, majd a civil non-profit szervezetétől felveszi a havi javadalmazását.

            Mielőtt ismét az a rágalom érne, hogy a tüntetőkkel nem értek egyet, leszögezném. A tüntetésen résztvevők egy részének követeléseivel mélyen egyetértek, de ma ők voltak a kisebbség. Hihetetlenül elkeseredett embereket kirángattak maguk mellé a „nagyok”. Mindenféle konkrét elképzelés nélkül, egy hét alatt összedobott tüntetésecske kerekedett ki az egészből. Már látom előre, hogy ezt holnap sikernek fogják elkönyvelni, megkockáztatom, hogy egyes helyeken akár 200 ezer emberről is fognak beszélni. De az tény, hogy 1-2 ezer ember volt kint ténylegesen, akinek nem feltétlenül a saját pecsenyéje forgott a képzeletbeli nyárson, hanem esetleg megfordult a fejében, hogy amint az ország rendben lesz, akkor az átlag emberek is, tehát először a közösért kell tenni, aztán jöhetnek az egyének. 

Azt észre kell venni, hogy lehet a FIDESZ-ről bármit mondani, egy dolog tény. Ma Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnöke Orbán Viktor. Ez így fog maradni a következő választásokig. A mai ellenzék jelenlegi egyetlen feladatának azt kéne tekinteni, hogy egy kidolgozott, adatokkal alátámasztott tökéleteshez közelítő programot adjon az embereknek, hogy végre a következő választás ne arról szóljon, hogy ki ellen, hanem hogy ki mellett tesszük le a voksunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vajacska.blog.hu/api/trackback/id/tr53515480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BilliGéc 2012.01.03. 13:30:49

Kedves posztoló! Jobb lett volna ha így az új évben nem szólalsz meg. Nevetséges a posztod. Ha majd a szüleid, nagyszüleid, hozzátartozóid bankszámláját is kifosszák, és ha már nyugdíjra sem fog jutni pénz akkor szólalj meg, akkor védd ennek a "nemes" paranoid társaságnak a létét. Kíváncsian várom, mert kétségem sincs felőle, hogy hamarosan bekövetkezik!

fairwolf 2012.01.03. 14:44:19

Ez egy nevetseges poszt. Hianyolja a kis szervezetek programjat mikozben megallapitja, hogy a Fidesz program nelkul nyert valasztast.
Ezenkivul nehezmenyezi, hogy politikusok hatalomra akarnak kerulni, kozben pedig megfeledkezik arrol, hogy a Fidesz epp most betonozta be magat a hatalomba. Ennek az egesz bejegyzesnek se fule, se farka. Vedd le a narancs napszemuveged es nezz korul!

Vajacska 2012.01.03. 19:48:25

@BilliGéc: Kedves BilliGéc nem tudom írásom melyik mondatából derül ki, hogy én akár egy percig is védeném ezt a "nemes" társaságot. Ha egy kicsit is figyelmesen olvassa végig, észreveheti, hogy csak és kizárólag tényeket írtam le. Igen ha rajtam múlna már holnap le lehetne váltani a teljes kormányt, de a jelenlegi helyzetben egy dolgot érnénk csak el. Azt a bizonyos cseberből vederbe állapotot. Jelenleg ugyanis egyik ellenzéki párt sem tud felmutatni egy olyan programot, cselekvés sorozatot, amivel az országot legalább a béka fenekével akár csak egy szintre lehetne hozni. Ha csak egy percre is de reálisan nézzük a tegnap estét, azon kívül, hogy ismét kifizettünk a rendőri biztosításra pár milliót semmi komoly eredménye nem volt. Bárki tényleg komolyan gondolja, hogy a mi hőn szeretett I. Viktor királyunk hazament ráborult kedves felesége vállára és elsírta magát, hogy mennyire igazuk van ezeknek az áldott jó embereknek és ő igazából egy szar alak. Nem hiszem. És ez nem fog megtörténni a jövőben sem. Írásom igazából legfontosabb mondanivalója, hogy ezt a kormányt egy módon szabad csak leváltani (de úgy le is kell). Egy aprólékosan kidolgozott cselekvési tervvel. Ellenkező esetben ugyanoda jutunk, ahol most tartunk nem lesz semmi más, csak kapkodás és a barátok pozícióba segítése. Részemről ezt a vitát lezártnak tekinteném, hacsak nem, fel tudja mutatni azt a dolgot, ami tényszerűen alátámasztja, hogy mi történne, ha holnap átvenné a hatalmat a tegnapi tüntetést szervezők csoportja.

Vajacska 2012.01.03. 19:50:00

@fairwolf: Kedves fairwolf figyelmébe ajánlom a BilliGéc nevű felhasználónak adott válaszomat.

tudatbázis 2012.01.03. 21:47:42

like. Én is kint voltam a tüntetésen megnézni,hogy még is milyen. Azt láttam, hogy nagyon dühösek az emberek és Orbán takarodj, ennyi és nem több. Egyelőre nincs politika alternatíva, ez tény.
A nagy kérdés, hogy az emberek miért pártoktól, politikusoktól, képviselőktől várják sorsuk jobbrafordulását, miért gondolják, csak az elmúlt 20 év alapján, hogy a parlamenti képviselőket érdekli bármi egyéni érdekeiken kívül. Miért nem veszik saját kezükbe sorsuk irányítását inkább? Ha ezt elkezdik,rájönnek, hogy teljesen független az egyén boldogsága, boldogulása attól, hogy a parlamentben ki mit mond és tesz. uff.
tudatbazis.hu

fairwolf 2012.01.04. 08:57:14

@Vajacska: A kommentarodbol, a poszttal ellentetben, mas allaspont kristalyosodott ki. Ennek alapjan kritikamat alaptalannak nyilvanitom.
Sajnos igaz, pillanatnyilag nincs alternativa az orulet es a rendezetlen semmi kozott.
Az elmult evek egyetlen ertekelhetoen cselekvo kormanya Gordonka nevehez kotheto, de o mar belatta, hogy jobb ezt a szarfazekat a konyhan (sot talan a hazon is) kivulrol nezegetni.
süti beállítások módosítása